PROGRAM DLA SZKÓŁ
Od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów„Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mlekow szkole”. W programie uczestniczą dzieci uczęszczające do klas I-V szkoły podstawowej.
W ramach programu dzieci bezpłatnie otrzymują owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz biorą udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.
Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:
-
owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
-
warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
-
soki: owocowe, warzywne, mieszane
W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 4 porcje owoców i warzyw. Łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo - warzywnego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 45.
Produkty mleczne objęte programem to:
-
mleko białe
-
jogurt naturalny
-
kefir naturalny
-
serek twarogowy
W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Łączna liczba porcji mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu mlecznego w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 40.